HOW TO: Browser fix for AT&T on 5.0 OS Using BBSAK
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 20 of 48

Thread: HOW TO: Browser fix for AT&T on 5.0 OS Using BBSAK

  1. #1
    Morganizer's Avatar
    Morganizer is offline Blackberry Whore
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Bowling Green, KY
    Device
    Storm 9530
    OS
    5.0.0.XXX
    Posts
    756
    Liked
    0 times

    HOW TO: Browser fix for AT&T on 5.0 OS Using BBSAK

    Here is a step by step for how to get your Internet Browser working on AT&T with a 5.0 OS using BBSAK (BlackBerry Swiss Army Knife). I know there are already tutorials out there using CrackUtil but a lot of folks are switching over to BBSAK (including me):

    Perform these steps at your own risk ~ I nor BlackBerryOS take responsibility for your results

    1. Download and install BBSAK 1.5 on your PC

    2. Backup your BB using Desktop Manager (as always before any type of procedure)

    3. Connect your BB to PC via USB cable

    4. Launch BBSAK 1.5

    5. Click 'Read System' on BBSAK menu

    6. Highlight net_rim_bb_browser_daemon.cod and click 'Save COD' (places it in BBSAK folder on PC)

    7. Click 'Remove COD' ~ allow device to reboot

    8. Launch Desktop Manager and click backup/restore ~ advanced restore

    9. Download AT&T service books .ipd file to your PC desktop

    10. Back to DM ~ in advanced restore on the left side select File ~ Open ~ and choose the service books you just D/L

    11. Highlight the entry on the left, then click the double arrows to move the service books onto your BB, select yes you want to overwrite

    12. Allow the service books to load then close DM

    13. Back to BBSAK now... click 'Install COD' ~ using C: > program files > BBSAK > CODs > net_rim_bb_browser_daemon.cod

    14. Allow device to reboot ~ close down BBSAK ~ disconnect device from PC

    15. Battery pull then resend service books using AT&T BIS website

    16. Your internet browser should now be working if you followed the steps carefully

    This process is not nearly as long and drawn out as it sounds. I have loaded 5.0 and gotten the browser working numerous times and it's about a 10 minute process. If you have any trouble I would be happy to walk you through it when I have time. Good luck
    Last edited by Morganizer; 09-01-2009 at 03:20 PM. Reason: Edited #11 step




  2. #2
    olta777 is offline BlackBerryOS Wizard
    Join Date
    Apr 2009
    Device
    VZW Droid
    OS
    Custom ROM
    Posts
    4,702
    Liked
    3 times
    Morgan, thank you for an OUTSTANDING post and always being helpful to our members!!! By chance, would you have suggestions for our Telus people? I have seen quite a few members struggle getting their service books and browser going on Telus. Thank you in advance.

  3. #3
    Morganizer's Avatar
    Morganizer is offline Blackberry Whore
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Bowling Green, KY
    Device
    Storm 9530
    OS
    5.0.0.XXX
    Posts
    756
    Liked
    0 times
    Quote Originally Posted by olta777 View Post
    Morgan, thank you for an OUTSTANDING post and always being helpful to our members!!! By chance, would you have suggestions for our Telus people? I have seen quite a few members struggle getting their service books and browser going on Telus. Thank you in advance.
    It should be the same procedure only using the proper Telus service books. Let me dig around and see if I can grab those service books or if anyone has them let me know

  4. #4
    diverbelow is offline BlackBerryOS Enthusiast
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Vancouver WA
    Device
    9530
    OS
    5.0.0.328
    Posts
    82
    Liked
    0 times
    Quote Originally Posted by Morganizer View Post
    Here is a step by step for how to get your Internet Browser working on AT&T with a 5.0 OS using BBSAK (BlackBerry Swiss Army Knife). I know there are already tutorials out there using CrackUtil but a lot of folks are switching over to BBSAK (including me):

    Perform these steps at your own risk ~ I nor BlackBerryOS take responsibility for your results

    1. Download and install BBSAK 1.5 on your PC

    2. Backup your BB using Desktop Manager (as always before any type of procedure)

    3. Connect your BB to PC via USB cable

    4. Launch BBSAK 1.5

    5. Click 'Read System' on BBSAK menu

    6. Highlight net_rim_bb_browser_daemon.cod and click 'Save COD' (places it in BBSAK folder on PC)

    7. Click 'Remove COD' ~ allow device to reboot

    8. Launch Desktop Manager and click backup/restore ~ advanced restore

    9. Download AT&T service books .ipd file to your PC desktop

    10. Back to DM ~ in advanced restore on the left side select File ~ Open ~ and choose the service books you just D/L

    11. Click the double arrows to move the service books onto your BB, select yes you want to overwrite

    12. Allow the service books to load then close DM

    13. Back to BBSAK now... click 'Install COD' ~ using C: > program files > BBSAK > CODs > net_rim_bb_browser_daemon.cod

    14. Allow device to reboot ~ close down BBSAK ~ disconnect device from PC

    15. Battery pull then resend service books using AT&T BIS website

    16. Your internet browser should now be working if you followed the steps carefully

    This process is not nearly as long and drawn out as it sounds. I have loaded 5.0 and gotten the browser working numerous times and it's about a 10 minute process. If you have any trouble I would be happy to walk you through it when I have time. Good luck
    FYI - Storm users that do this with 5.0.0.140 might get an unexpected audio error after rebooting the phone. Once this happens, you will not be able to play MP3's or videos. That error message does not happen with .191

    Also, this will get MMS working with AT&T.

  5. #5
    Morganizer's Avatar
    Morganizer is offline Blackberry Whore
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Bowling Green, KY
    Device
    Storm 9530
    OS
    5.0.0.XXX
    Posts
    756
    Liked
    0 times
    Quote Originally Posted by diverbelow View Post
    FYI - Storm users that do this with 5.0.0.140 might get an unexpected audio error after rebooting the phone. Once this happens, you will not be able to play MP3's or videos. That error message does not happen with .191

    Also, this will get MMS working with AT&T.
    I have the fix for that media problem too

    If the browser fix renders your media useless... all you have to do is go to options > advanced > service books and delete every single service book EXCEPT for:

    BlackBerry Maps - NA [LbsConfig] ~and~
    BlackBerrry Internet Browsing Service [BrowserConfig]

    And do a battery pull. Your browser and media will then work fine. Bad news is you will have to do this every time you reboot or reset your device. This is no longer an issue on .19x +

    PS - there will also be an un-deletable entry in your service books called Provisioning, just ignore it and proceed with the steps.
    Last edited by Morganizer; 09-01-2009 at 03:05 PM.

  6. #6
    ShimmyShine's Avatar
    ShimmyShine is offline BlackBerryOS Inspired Follow ShimmyShine On Twitter
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Gowen, Michigan
    PIN
    Just ask!
    Device
    9800
    OS
    6.0.0.337
    Posts
    242
    Liked
    1 times
    This didn't work for me. I have done this numerous times (With crackutil) in the past and it reboots after I remove the COD, but on .191, it doesn't. I went through your steps twice, and I am still at a loss of my browser.

    Any clues?

    Thanks,

    Jeff

  7. #7
    Seanren78's Avatar
    Seanren78 is offline BlackBerryOS Master Follow Seanren78 On Twitter
    Join Date
    May 2009
    Location
    Hermosa Beach, CA
    PIN
    Ask Me
    Device
    9550
    OS
    Personalized Hybrid
    Posts
    2,179
    Liked
    0 times
    Quote Originally Posted by ShimmyShine View Post
    This didn't work for me. I have done this numerous times (With crackutil) in the past and it reboots after I remove the COD, but on .191, it doesn't. I went through your steps twice, and I am still at a loss of my browser.

    Any clues?

    Thanks,

    Jeff
    Hello Jeff, I am jumping into your situation and was wondering exactly what was going on. What two steps are you referring too?
    Driphter.com Co-Owner

  8. #8
    ShimmyShine's Avatar
    ShimmyShine is offline BlackBerryOS Inspired Follow ShimmyShine On Twitter
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Gowen, Michigan
    PIN
    Just ask!
    Device
    9800
    OS
    6.0.0.337
    Posts
    242
    Liked
    1 times
    Oh, not two steps in specific. But overall, all of the steps. I went through them twice, and the browser won't show up. Neither will blackberry maps, or any of the other stuff that's in the service book's .ipd file. I can see all of them in the applications, and if I go to view modules they are all in there also. But on the homescreen they aren't there (I'm using the stock theme, maybe if I try a different theme do you guys think they'll show up?).

    Thanks,

    Jeff

  9. #9
    Seanren78's Avatar
    Seanren78 is offline BlackBerryOS Master Follow Seanren78 On Twitter
    Join Date
    May 2009
    Location
    Hermosa Beach, CA
    PIN
    Ask Me
    Device
    9550
    OS
    Personalized Hybrid
    Posts
    2,179
    Liked
    0 times
    Quote Originally Posted by ShimmyShine View Post
    Oh, not two steps in specific. But overall, all of the steps. I went through them twice, and the browser won't show up. Neither will blackberry maps, or any of the other stuff that's in the service book's .ipd file. I can see all of them in the applications, and if I go to view modules they are all in there also. But on the homescreen they aren't there (I'm using the stock theme, maybe if I try a different theme do you guys think they'll show up?).

    Thanks,

    Jeff
    go to options>Advanced options>Host routing table>press your BB button>go to any # and press BB key> select register now

    This should help bring up your browser
    Driphter.com Co-Owner

  10. #10
    ShimmyShine's Avatar
    ShimmyShine is offline BlackBerryOS Inspired Follow ShimmyShine On Twitter
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Gowen, Michigan
    PIN
    Just ask!
    Device
    9800
    OS
    6.0.0.337
    Posts
    242
    Liked
    1 times
    I have done the HRT thing numerous times, also I have resent my service books over and over. Still nothing. I have reloaded the IPD over and over also, still nothing.

    Thanks,

    Jeff

  11. #11
    smcoldbb is offline BlackBerryOS Champion Follow smcoldbb On Twitter
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    vancouver bc
    Device
    9630
    OS
    5.0.0.XXX
    Posts
    1,573
    Liked
    0 times
    Wirelessly posted (9630)

    What's wrong with the at&t browser? This fixes telus's non browser issue. I'm on telus and all I can get outta this is a WAP browser.
    Bellshare - Premium Blackberry Apps

  12. #12
    Morganizer's Avatar
    Morganizer is offline Blackberry Whore
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Bowling Green, KY
    Device
    Storm 9530
    OS
    5.0.0.XXX
    Posts
    756
    Liked
    0 times
    Quote Originally Posted by ShimmyShine View Post
    Oh, not two steps in specific. But overall, all of the steps. I went through them twice, and the browser won't show up. Neither will blackberry maps, or any of the other stuff that's in the service book's .ipd file. I can see all of them in the applications, and if I go to view modules they are all in there also. But on the homescreen they aren't there (I'm using the stock theme, maybe if I try a different theme do you guys think they'll show up?).

    Thanks,

    Jeff
    Sorry I've been away. Okay, this deal works 100% of the time for me. We need to figure out what the problem is...

    For starters ~ (I hate to ask) are you sure you're following the steps 100% to the letter? One omission will shoot the whole deal down. Also, while trouble shooting it may not hurt to revert back to the default theme just to make sure your icons are not hidden. Also if you disable dial from the home screen you can just push B to launch the internet browser.

    I'll be on for a bit so let's try to get through this and get you fixed

  13. #13
    Morganizer's Avatar
    Morganizer is offline Blackberry Whore
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Bowling Green, KY
    Device
    Storm 9530
    OS
    5.0.0.XXX
    Posts
    756
    Liked
    0 times
    Quote Originally Posted by smcoldbb View Post
    Wirelessly posted (9630)

    What's wrong with the at&t browser? This fixes telus's non browser issue. I'm on telus and all I can get outta this is a WAP browser.
    On AT&T the Internet Browser does not work without doing the steps above, only the WAP browser, on 5.0 builds.

  14. #14
    Morganizer's Avatar
    Morganizer is offline Blackberry Whore
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Bowling Green, KY
    Device
    Storm 9530
    OS
    5.0.0.XXX
    Posts
    756
    Liked
    0 times
    Quote Originally Posted by ShimmyShine View Post
    I have done the HRT thing numerous times, also I have resent my service books over and over. Still nothing. I have reloaded the IPD over and over also, still nothing.

    Thanks,

    Jeff
    One more question... the 2nd time you install the service books you're not using the .ipd file correct? You need to use the BIS service books the final time.

  15. #15
    Morganizer's Avatar
    Morganizer is offline Blackberry Whore
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Bowling Green, KY
    Device
    Storm 9530
    OS
    5.0.0.XXX
    Posts
    756
    Liked
    0 times
    Sorry for multi-posting... there's a trouble shoot that just came to mind... before you copy the ipd service books over in advanced restore in DM, use the same screen to clear all your service books from the device side (right side). Then copy over the new ones. An alternate would be to manually delete them all from the device before copying them over.

  16. #16
    0hGreat's Avatar
    0hGreat is offline BlackBerryOS Noobie
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    305/310
    PIN
    GA (jaja!)
    Device
    Bold 7000
    OS
    5.0.0.566
    Posts
    3
    Liked
    0 times
    Not sure what everyone else is struggling with, but running 5.0.0.238 and this solution worked like a charm!

    Not to worry, first thing I did when it worked was give you some props via the add-to-rep. THANKS AGAIN Morganizer!!! Sooo glad never to see the "This is a Wifi service..." error ever again.
    turns my life into peanut-butter-jelly-time:banana:.

  17. #17
    Seanren78's Avatar
    Seanren78 is offline BlackBerryOS Master Follow Seanren78 On Twitter
    Join Date
    May 2009
    Location
    Hermosa Beach, CA
    PIN
    Ask Me
    Device
    9550
    OS
    Personalized Hybrid
    Posts
    2,179
    Liked
    0 times
    thanks for the post morganizer, very well put together!
    Driphter.com Co-Owner

  18. #18
    luckyc484 is offline BlackBerryOS Noobie
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Bethlehem PA
    PIN
    20e25df1
    Device
    Bold 9000
    OS
    5.0.0.238
    Posts
    2
    Liked
    0 times
    I had this work on about 4 Bolds, but this one keeps failing on Step 13. I install the COD, it say's Successful and reboots. But when it is back up and I browse with BBSAK, the COD is still not there. Also, the Internet Browser option is still not showing.

    Any ideas? Thanks!!

  19. #19
    jnepsa's Avatar
    jnepsa is offline BlackBerryOS Wizard
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    ohio
    PIN
    ch me then
    Device
    9550 Storm 2
    OS
    5.0.0.428
    Posts
    4,387
    Liked
    5 times
    Quote Originally Posted by luckyc484 View Post
    I had this work on about 4 Bolds, but this one keeps failing on Step 13. I install the COD, it say's Successful and reboots. But when it is back up and I browse with BBSAK, the COD is still not there. Also, the Internet Browser option is still not showing.

    Any ideas? Thanks!!
    have you tried redownloading the files? and is it the same os on this one as the others?

  20. #20
    luckyc484 is offline BlackBerryOS Noobie
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Bethlehem PA
    PIN
    20e25df1
    Device
    Bold 9000
    OS
    5.0.0.238
    Posts
    2
    Liked
    0 times
    Quote Originally Posted by jnepsa View Post
    have you tried redownloading the files? and is it the same os on this one as the others?

    Redownloading the IPD file? No, I can try that. They are all running the same OS .238

Page 1 of 3 123 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •