App Error 523, possible damaged USB port?
Results 1 to 15 of 15

Thread: App Error 523, possible damaged USB port?

  1. #1
    Keon Osborne is offline BlackBerryOS Noobie
    Join Date
    Oct 2011
    PIN
    30524A64
    Device
    Storm 9530
    OS
    Hybrid : 5.0.0.1068
    Posts
    7
    Liked
    1 times

    App Error 523, possible damaged USB port?

    Hi all. I'm getting the "App error 523 reset" message when my 8520 boots. I've tried to wipe it with BBSAK and Jl cmder but when i connect via the USB cable i get a message from windows saying USB device not recognized. I know my ports are fine because I flashed my 9530 after to make sure. Not certain if the app error is related to the error message I'm getting, or if the USB port is damaged. It is taking charge though. Any assistance would be appreciated.




  2. #2
    lshap's Avatar
    lshap is offline BlackBerryOS Inspired Follow lshap On Twitter
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    New Mexico USA
    Device
    9900 Bold
    OS
    7.1.0.250 (B648)
    Carrier
    T-Mobile USA
    Posts
    182
    Liked
    78 times
    Good morning Keon, Welcome to the community. I can try to help. just to make sure were on the same page...... the loader is not able to see the device because the computer doesn't recognize it. correct?
    if thats the case there can be a few reasons for the problem. any "uncaught exception" or "app error" is caused by a program not responding or is terminating unexpectedly. Normally this wont cause the device to not be detected by the computer but you can try to force the detect by following this thread. How To Force Detect Apploader - Desktop Software 6.0

    Hope this gets you off in the right direction. post back with your results.
    Lshap
    Joe Jerde and eub9f15 like this.

  3. #3
    lshap's Avatar
    lshap is offline BlackBerryOS Inspired Follow lshap On Twitter
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    New Mexico USA
    Device
    9900 Bold
    OS
    7.1.0.250 (B648)
    Carrier
    T-Mobile USA
    Posts
    182
    Liked
    78 times
    to add to that, if the computer is not able to see the berry it may be a corrupt driver. you may want to remove the desktop software and reinstall.

  4. #4
    Keon Osborne is offline BlackBerryOS Noobie
    Join Date
    Oct 2011
    PIN
    30524A64
    Device
    Storm 9530
    OS
    Hybrid : 5.0.0.1068
    Posts
    7
    Liked
    1 times
    Yes that's correct, the loader doesn't detect the pin. As soon as i connect the phone i get the "unrecognizable device" error. I'll try the force detect and reinstalling desktop software, and post back my results.

  5. #5
    lshap's Avatar
    lshap is offline BlackBerryOS Inspired Follow lshap On Twitter
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    New Mexico USA
    Device
    9900 Bold
    OS
    7.1.0.250 (B648)
    Carrier
    T-Mobile USA
    Posts
    182
    Liked
    78 times
    Quote Originally Posted by Keon Osborne View Post
    I'll try the force detect and reinstalling desktop software, and post back my results.
    Cool beans. Got my fingers crossed for you. If it fails I have another method we can try.

  6. #6
    Keon Osborne is offline BlackBerryOS Noobie
    Join Date
    Oct 2011
    PIN
    30524A64
    Device
    Storm 9530
    OS
    Hybrid : 5.0.0.1068
    Posts
    7
    Liked
    1 times
    I tried the no battery connection with no success. I also tried reinstalling the desktop software and then the no battery connection again, but still get the same error from windows, "USB Device Not Recognized". So what's next?

  7. #7
    lshap's Avatar
    lshap is offline BlackBerryOS Inspired Follow lshap On Twitter
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    New Mexico USA
    Device
    9900 Bold
    OS
    7.1.0.250 (B648)
    Carrier
    T-Mobile USA
    Posts
    182
    Liked
    78 times
    sorry for the delay Keon, have you tried to uninstall and re install the desktop software so the drivers update? if not i would start with that.

    secondly i would check the Device manager on the computers control panel to see if any drivers are disabled. if you need help with that feel free to ask.

    remember to post back .
    Lshap

  8. #8
    Keon Osborne is offline BlackBerryOS Noobie
    Join Date
    Oct 2011
    PIN
    30524A64
    Device
    Storm 9530
    OS
    Hybrid : 5.0.0.1068
    Posts
    7
    Liked
    1 times
    No problem Lshap. Yes I have tried uninstalling and reinstalling the desktop manager and all drivers are enabled.

  9. #9
    lshap's Avatar
    lshap is offline BlackBerryOS Inspired Follow lshap On Twitter
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    New Mexico USA
    Device
    9900 Bold
    OS
    7.1.0.250 (B648)
    Carrier
    T-Mobile USA
    Posts
    182
    Liked
    78 times
    Quote Originally Posted by Keon Osborne View Post
    No problem Lshap. Yes I have tried uninstalling and reinstalling the desktop manager and all drivers are enabled.
    i see. well we are running low on things to try. i know its unlikely but have you tried a diff usb cord? or a diff computer just to help eliminate some of the possibilities.

  10. #10
    Keon Osborne is offline BlackBerryOS Noobie
    Join Date
    Oct 2011
    PIN
    30524A64
    Device
    Storm 9530
    OS
    Hybrid : 5.0.0.1068
    Posts
    7
    Liked
    1 times
    Ok I tried this; borrowed my sis's 8520 and did the no battery connection. Started the updating process but switched it with the one i'm currently fixing while it was downloading the modules. After it downloaded the modules and began, it's stuck on connecting to boot rom, and i'm getting the error message that the application loader could not connect to my blackberry device.

  11. #11
    Keon Osborne is offline BlackBerryOS Noobie
    Join Date
    Oct 2011
    PIN
    30524A64
    Device
    Storm 9530
    OS
    Hybrid : 5.0.0.1068
    Posts
    7
    Liked
    1 times
    also, i've looked at the usb port on the phone and noticed some green residue in the gold strips. could that be the cause of the problem?

  12. #12
    AgentBlackBerry's Avatar
    AgentBlackBerry is offline BlackBerryOS Master Follow AgentBlackBerry On Twitter Add AgentBlackBerry on Facebook Add AgentBlackBerry on Google+
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    New York
    PIN
    2ADD0724
    Device
    Z10
    OS
    10.2.0.1443
    Carrier
    AT&T
    Posts
    2,015
    Liked
    478 times
    Quote Originally Posted by Keon Osborne View Post
    also, i've looked at the usb port on the phone and noticed some green residue in the gold strips. could that be the cause of the problem?
    That actually could definitely be responsible for the problem. You can tell that a USB port connection has received some type of liquid damage by green or white residue around the battery or the charging port.

    Sounds like it could be a hardware issue then
    lshap likes this.
    Click the Like link in the bottom right of a post to say thanks!
    Resource Center ~ Rules and Guidelines ~ Download Center

  13. #13
    juan philz's Avatar
    juan philz is offline BlackBerryOS Enthusiast Follow juan philz On Twitter
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Jakarta
    PIN
    28bf7747
    Device
    9900
    OS
    7.1.0.402 (1333)
    Carrier
    Blank
    Posts
    65
    Liked
    15 times
    ..I've had the same,
    hopefully can be used the steps I've done,

    try removing the existing OS in the control panel, and clean the device with your computer first
    with... CCleaner or other cleaning device .. after that, try installing the os and the other as before .. hopefully help..
    > BBOne <
    "One for all_all for One"


  14. #14
    Keon Osborne is offline BlackBerryOS Noobie
    Join Date
    Oct 2011
    PIN
    30524A64
    Device
    Storm 9530
    OS
    Hybrid : 5.0.0.1068
    Posts
    7
    Liked
    1 times
    Hmmm. I figured as much. I used the same port and cable to flash my 9530, then i used my sister's 8520 as well. Thanks for all your help everyone, I just wanted to make sure that I tried every feasible method to fix it. Port's bad then, and I'll have to get it replaced/repaired. Thanks again for all your help.
    AgentBlackBerry likes this.

  15. #15
    lshap's Avatar
    lshap is offline BlackBerryOS Inspired Follow lshap On Twitter
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    New Mexico USA
    Device
    9900 Bold
    OS
    7.1.0.250 (B648)
    Carrier
    T-Mobile USA
    Posts
    182
    Liked
    78 times
    Quote Originally Posted by Keon Osborne View Post
    Hmmm. I figured as much. I used the same port and cable to flash my 9530, then i used my sister's 8520 as well. Thanks for all your help everyone, I just wanted to make sure that I tried every feasible method to fix it. Port's bad then, and I'll have to get it replaced/repaired. Thanks again for all your help.
    Sorry for the delay Keon. well at leased you tried to fix it and learned a lot about the desktop software and how to run it in diff modes. Best of luck on the repair.

    Thanks Juan and AB for jumping in.
    Lshap

Similar Threads

  1. jvm error 513
    By linfield2007 in forum General Discussion
    Replies: 8
    Last Post: 01-02-2012, 07:22 PM
  2. Error 552
    By harry_1989 in forum General Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 06-22-2011, 02:58 AM
  3. Charging Port
    By Striker951 in forum BlackBerry Storm 2 9550/9520
    Replies: 1
    Last Post: 11-04-2009, 12:52 PM
  4. JVM Error 517
    By guanuck in forum General Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 06-06-2009, 03:54 PM
  5. Help with App Error 205
    By Paradio in forum 9530/9500 Operating Software
    Replies: 104
    Last Post: 05-23-2009, 11:46 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •